mlevena kurkuma
Kurkuma je začin vekovima poznat indijskoj kulturi, i dodaje se gotovo svim karijima i sosovima. Danas je kao začin našao primenu širom sveta jer hrani daje jedinstvenu boju i bogat ukus. Može se uključiti u ishranu na više načina, a jedan od najboljih je u vidu “zlatnog mleka” jer se u tom obliku najbolje mogu iskoristiti najdragocenija svojstva ove biljke.

Sastojci
Kurkuma (Curcuma longa), 100%
Uputstvo za upotrebu
Kurkuma se može dodati kajgani, jogurtu, supama, čorbama, pirinču, šejkovima, odlično se uklapa sa karfiolom, krompirima i korenastim povrćem. Takođe se može dodati jelima sa keljom i kupusom. Istraživanja su pokazala da kurkuma dodata mesu tokom pripreme smanjuje nivo štetnih heterocikličnih amina za 40%.
U svim kombinacijama dobro je voditi računa o sledećim elementima:
- da se kurkuma kuva 7-10 minuta
- da se doda crni mleveni biber
- da se doda kvalitetna masnoća
Pripremljena na ovaj način kurkuma postiže maksimalnu bioiskoristivost u organizmu.
PASTA OD KURKUME
- 2 supene kašike praha od kurkume
- malo vode
- 1/2 kafene kašičice crnog mlevenog bibera
Za pripremu napitka potrebno je prethodno spremiti pastu od kurkume: 2 supene kašike praha pomešati sa malo vode, tako da se dobije ređa pasta, koja će se tokom kuvanja zgusnuti. Smesi dodati 1/2 kafene kašičice crnog mlevenog bibera i kuvati na umerenoj temperaturi 7-10 minuta. Ukoliko je smesa previše suva, potrebno je tokom kuvanja dodati još vode, tako da krajnji rezultat bude gusta pasta. Ova pasta se može čuvati u frižideru, u dobro zatvorenoj staklenoj teglici dve, najduže tri nedelje.
Pasta od kurkume sa kojom se sprema zlatno mleko se može iskoristiti i kao dodatak jelima.
ZLATNO MLEKO
- 1 kafena kašičica paste od kurkume
- 1dl vrelog mleka
- 1/2 kašičice kokosovog ili nekog drugog kvalitetnog, hladno ceđenog ulja
- malo meda ili stevije
Za pripremu zlatnog mleka potrebno je jednu kafenu kašičicu ove paste pomešati sa 1dl vrelog mleka, a kada se mleko prohladi dodaje se pola kašičice kokosovog ili nekog drugog kvalitetnog, hladno ceđenog ulja. Kako bi se postigao lepši ukus, može se dodati malo meda ili stevije. Iako originalni recept uključuje kravlje mleko, za osobe koje ne koriste mlečne proizvode zlatno mleko se može napraviti sa bademovim, kokosovim ili nekim drugim biljnim mlekom.
Može se piti ujutru ili uveče pre spavanja.
Pasta od kurkume sa kojom se sprema zlatno mleko se može iskoristiti i kao dodatak jelima.
ČAJ OD KURKUME I ĐUMBIRA
- 1 šolja vode
- 1/4 kafene kašičice praha od kurkume
- 1/4 kafene kašičice praha od đumbira
- malo mleka
- med ili stevija po ukusu
Vodu zagrejati do ključanja. Dodati prah od đumbira i kurkume i kuvati na umerenoj temperaturi desetak minuta. Zatim procediti, dodati malo mleka (ili biljnog mleka) i zasladiti po ukusu.
Čuvanje
Čuvati na suvom, tamnom i hladnom mestu.
Napomena
Kurkuma se obično dobro podnosi kao dodatak ishrani. Trudnice ovaj začin treba da koriste sa oprezom. Takođe treba imati u vidu da kurkuma usporava zgrušavanje krvi i da može pogoršati tegobe sa žučnom kesom.
Veličina pakovanja
100 g
Kupi