mleveni đumbir
Đumbir je začin koji se koristi kao dodatak jelima, ali se može pripremiti i kao čaj.

Sastojci
Đumbir (Zingiber officinale), 100%
Uputstvo za upotrebu
ČAJ OD ĐUMBIRA
1/4 kafene kašičice praha đumbira preliti sa šoljom vrele vode i ostaviti da odstoji deset minuta. Procediti i piti. Po ukusu se može dodati sok od limuna ili zasladiti sa malo meda ili stevije. Pije se jedna do dve šolje dnevno.
Đumbir se može kombinovati sa kurkumom.
ČAJ OD ĐUMBIRA I KURKUME
- 1 šolja vode
- 1/4 kafene kašičice praha od đumbira
- 1/4 kafene kašičice praha od kurkume
- malo mleka
- med ili stevija po ukusu
Vodu zagrejati do ključanja. Dodati prah od đumbira i kurkume i kuvati na umerenoj temperaturi desetak minuta. Zatim procediti, dodati malo mleka (ili biljnog mleka) i zasladiti po ukusu.
Đumbir u prahu se može dodati sosovima, supama, čorbama, kuvanom voću, jelima sa povrćem, ali i kao dodatak pecivu i hlebu. Kod kuvanih jela treba ga dodati pri kraju kuvanja kako ne bi izgubio aromu.
Pomešan sa vodom i limunom daje pikantan, osvežavajući napitak.
Iako se ukus đumbira u prahu donekle razlikuje od ukusa svežeg đumbira, u nedostatku svežeg rizoma 1/4 kafene kašičice menja 1 supenu kašiku svežeg.
Čuvanje
Čuvati na suvom, tamnom i hladnom mestu.
Napomena
Dugotrajna upotreba đumbira u trudnoći se ne preporučuje. Poput kurkume, i đumbir usporava zgrušavanje krvi, pa se savetuje oprez kod osoba koje su na antikoagulantnoj terapiji. Ne preporučuje se deci mlađoj od dve godine.
Veličina pakovanja
100 g
Kupi